Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия.  Президентът

...
Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия.  Президентът
Коментари Харесай

Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия

Украйна вкара военно състояние в регионите, граничещи с Русия. 
 23-ма украински моряци са в плен в Керч, трима са в болница  Пълна бойна подготвеност поради Керченския пролив. Как се стигна до спора сред Украйна и Русия?
Президентът Петро Порошенко подписа декрет за въвеждането на военно състояние по предложение на Съвета за национална сигурност и защита. Той настояваше за 60 дни военно състояние, считано от през днешния ден. 

Предложението му обаче беше посрещнато с рецензии и той го промени, като предложи на Народното събрание да утвърди 30 дни военно състояние в цялата страна, считано от 28 ноември.

" Съветът за национална сигурност и защита ми предложи въвеждане на военно състояние за 60 дни. Искам да разглася своето решение: предлагам на Народното събрание да вкара военно състояние за 30 дни? Защо? За да не пречи военното състояние на началото на предизборната акция ", сподели Порошенко във видеообръщение. 

Критиците му го упрекнаха точно, че с въвеждането на военно състояние желае да отсрочи или да попречи на идните президентски избори в Украйна, които ще се проведат през март 2019 година

До въвеждането на военно състояние се стигна поради арестуваните в Керч три украински военни кораба - " Бердянск ", " Никопол " и " Яни Капу ", които се пробваха да влязат от Черно море в Керченския пролив, отделящ Крим от Русия. Руски кораби са разкрили огън по украинските, при което са потърпевши шестима, а по-късно украинските плавателни съдове бяха арестувани.

Според украинските управляващи 23-ма украински моряци са заложници сега, трима от които са в болница. 

Украински медии оповестиха, че Порошенко е бил в Народното събрание по време на разискването, само че след изчакване да пристигна реда му за изявление и поради блокиране на парламентарната естрада той си тръгнал и записал видеообръщението, което беше качено на страницата му във Facebook. 

Депутатите настояха за отмора преди гласуването на предлагането за въвеждане на военното състояние и настояването им в последна сметка беше задоволено. Председателят на Народното събрание Андрей Парубий разгласи 10 минути отмора, само че в последна сметка спирането се проточи повече от два часа и половина. 

В последна сметка депутатите взеха решение военно състояние да бъде въведено единствено в регионите, които граничат с Русия, и Приднестровието. За решението гласоподаваха 276 депутати. 

Военно състояние е въведено във Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска области. 

Депутатите са приели и записаната в указа на президента дата за изборите - 31 март 2019 година

Какво включва военното състояние

В указа на Порошенко е планувано въвеждането на частична готовност. 

По време на военно състояние военните, президента, министрите, управляващите по места получават по-широки пълномощия. 

С въвеждането на военно състояние краткотрайно се лимитират и някои права на жителите, одобрени в конституцията на страната. 

Едно от тези права е обезпеченото право на благосъстоятелност. В рамките на военното състояние се планува опцията за наложително лишаване на имущество от физически и юридически лица за потребностите на защитата. След края на военното състояние отнето имущество се връща или се планува отплата за вземането му. 

В рамките на военното състояние се отстранява и обезпечената загадка за персоналните диалози и друга преписка.

Военното състояние включва още необикновен режим за влизане и излизане от страната и независимост на напредване на жителите на територията на Украйна. Това евентуално ще важи и за чужденците и лицата без поданство. Въвежда се и комендантски час.  

В указа за военното състояние е посочено още, че краткотрайно се лимитира правото на независимост на словото, както и правото за разполагане с интелектуалната благосъстоятелност. Забранява се осъществяване на избори и референдуми. 

Гражданите няма да имат право на митинги и мирни демонстрации. 

Предвижда се още въвеждане на трудова тегоба и се анулира правото на обучение. 

Властите имат право още да не разрешават активността на партии и организации, в случай че се одобри, че тя заплашва националната сигурност.

Може още да се вкара нормирано застраховане на популацията с съществени артикули и медикаменти. Може да бъде оповестена и евакуация. 

Властите имат право да управляват предаването на информация до жителите посредством компютърни мрежи и радиостанции. 

В същото време е взето решение за усилване на защитата на границата с Русия и анексирания Крим. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР